Składniki:
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
niepełna szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki
2 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki śmietany
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg owoców np. jabłka śliwki
Mąkę zagnieść z cukrem, margaryną jajkiem, żółtkami i proszkiem do
pieczenia. Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na dwie
części i rozwałkować. Jedną część rozłożyć na blasze i wyłożyć na niej
owoce.
Ugotować budyń z mleka, mieszać do zgęstnienia po ugotowaniu ok 30
sekund.
Gorący budyń wykładać na owoce, rozsmarować, na budyń położyć drugą
część rozwałkowanego ciasta.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza