sobota, 17 lutego 2018

Śmietanowiec




Ciasto:
 4 jaja
 4 łyżki cukru
 4 łyżki mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masa budyniowa:
 2,5 szklanki mleka
 3/4 mąki tortowej
 0,5 szklanki cukru
 250 g margaryny

 Bita śmietana: 
0,5 l śmietany 30% 
2 op fix do ubijania śmietany
 2 łyżki cukru pudru

 Ponadto: 
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 
3 paczki herbatników
 1 paczka krakersów 
50 g gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:
 Ciasto: 
1. Białka ubić
 2. Stopniowo dodawać cukier i żółtka 
3. Połączyć z mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia 
4. Ciasto wylać do blaszki 25x40 cm 
5. Piec ok 25 minut w temp 180 stopni

 Masa budyniowa:
 1. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem
 2. Żółtka roztrzepać w pozostałym mleku razem z mąką, wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń
 3.Margarynę utrzeć. Dodawać ostudzony budyń. 

 Bita śmietana 
 1. Śmietanę ubić z cukrem i fixem  

Wykończenie:
  1. Mleko w puszce gotować w wodzie ok 2 godziny
 2. Na cieście rozsmarować masę budyniową 
3. Ułożyć herbatniki 
4. Na herbatnikach rozsmarować karmel. Przykryć krakersami. 
5.Posmarować bitą śmietaną
 Posypać startą czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz