środa, 27 grudnia 2017

Kruche ciasto ze śliwkami. Bardzo proste i smaczne


 

Składniki:
 kostka margaryny
 łyżeczka proszku do pieczenia
 niepełna szklanka cukru pudru
 3 szklanki mąki
 2 żółtka
 1 całe jajko
 2 łyżki śmietany
 2 budynie waniliowe
 3 szklanki mleka
 1 kg owoców np. jabłka śliwki 

 Mąkę zagnieść z cukrem, margaryną jajkiem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Jedną część rozłożyć na blasze i wyłożyć na niej owoce. Ugotować budyń z mleka, mieszać do zgęstnienia po ugotowaniu ok 30 sekund. Gorący budyń wykładać na owoce, rozsmarować, na budyń położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz